torstai 29. elokuuta 2013

Savo-Karjalan alueen vuoden 2013 paikallismuseo

Mäntyharjun museon Iso-Pappilan museoalue valittiin Savo-Karjalan alueen vuoden paikallismuseoksi. Valinnan suoritti Suomen Kotiseutuliitto uuden johtajansa Janne Vilkunan johdolla. Teemana oli tänä vuonna markkinointi. Kiitosta museomme sai mm. reippaasta blogikirjoittelusta ja pääsylippukäytännöistä. 

Vähän täytyy tässä omaa häntää nostaa sen verran, että mainittakoon vielä museoblogimme olevan viime vuoden projektityöni peruja. Tänä vuonna innostin kirjoitteluun mukaan myös kesätyöntekijämme ja näpyttelimme sähköiseen eetteriin kesän aikana yli 50 kirjoitusta.

Mäntyharjun museon blogi löytyy osoitteesta: http://mantyharjunmuseo.blogspot.fi/.

perjantai 23. elokuuta 2013

Museotutkija Pitäjänuutisissa

Kesän 2013 kokoelmaprojekti Mäntyharjussa lähestyy loppua. Paikallislehden jutusta piti alunperin tulla vain projektia ja sen päätöstä ja saavutuksia käsittelevä, mutta toimittaja eksyi omille raiteilleen. Mutta käyhän tuo näinkin. Tärkeintä on, että museolla tehtävä työ tulee paikkakuntalaisten tietoon.

Pitäjänuutiset pe 23.8.2013.

Arkistotiloissa ruustinna Petrellin muistoalbumin kanssa.
Tietysti toimittaja tulee vierailulle juuri sinä likaisimman työn päivänä!
Valkoiset hanskat olivat niin likaiset etten kehdannut ottaa kuviin mukaan.



keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Jatko-opiskelijaksi Turun yliopistoon

Opiskeluaikanani, tai yhä vieläkin, olin aina hyvin ihmeissäni ihmisten pro gradu-työtä koskevan paniikin ja vastenmielisyyden edessä. Minähän olisin ilomielin kirjoittanut vaikka kolme lisää, jos vain opintotukea olisi riittänyt! Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin oli minunkin valmistuttava...

Nyt työttömäksi jäätyäni ei peukaloiden pyörittely sopinut minulle ja päätinkin etsiä muita haasteita. Ja kappas vain, väitöskirjaa tehdessä saa helposti pakertaa kolmen tai neljän gradun verran työtä! Esittelin tutkimusideani kulttuurihistorian professoreille ja sain kehoituksen valmistella varsinainen tutkimussuunnitelma ja jättää hakemus laitoksen kansliaan. Päätös hyväksymisestä jatko-opiskelijaksi tuli jo joulukuun lopussa ja alkutalvi kuluikin alkuperäisaineiston ja johdannon parissa. Syksyllä pyrin hakemaan apurahoja ja toivon, että jossain vaiheessa tärppää. Muussa tapauksessa väitöskirjaprojekti pysyy muiden työprojektien taustalla, odottamassa omaa aikaansa, mutta aina kuitenkin takaraivossa pohdinnan alla.

Väitöskirjatutkimukseni tiivistelmä löytyy academia.edu-sivuiltani.

Hetki Helsinki-oppaana

Marraskuun hyisessä säässä tein lyhyen työkeikan Helsingin ja Suomen historiaan pureutuvana oppaana. Kansallisille Lääkehoidon päiville oli kutsuttu silloinen sosiaali- ja terveysministeri ministeri Paula Risikon lisäksi Euroopan lääkeviraston (European Medicines Agency, EMA) johtaja, professori Guido Rasi, sekä tietysti hänen "oikeakätensä" Silvia Fabiani.

Sain pyynnön kertoa matkalla hotelli Kämpistä Säätyjen talolle Suomen valtion historiasta ja kulttuurista. Sää ei meitä suosinut, mutta räntäsateesta huolimatta Esplanadia ja Senaatintoria on aina mukava päästä esittelemään ulkomaalaisille. "The White City of the North" tekee vaikutuksen jopa Pohjois-Italian renessanssiaarteiden keskellä varttuneisiin, tai näin ainakin äärettömät mukavat ja kohteliaat vieraamme meille vakuuttivat. Kierros päättyi Säätyjentalolle, jossa päästimme vieraat kahvien ja päivän monipuolisen ohjelman pariin.